PDA Mania Češi stahují z internetu, nebojí se policie
Přidal/a Rendi dne Březen 12 2010 16:09:03
Internetová stránka warforum.cz každý pátek večer málem kolabuje pod náporem dvaceti tisíc návštěvníků.

Stránka se tváří jako debatní fórum, ale ve skutečnosti je to velká burza. Zadarmo a navíc během pouhých pár minut se tady nabízejí ke stažení tisíce filmů, cédéček, her a počítačových programů. Nelegálně, samozřejmě.

Bezstarostnost, s jakou piráti na warforu ukládají a stahují poslední novinky, dokládá, že česká policie má při potírání počítačové kriminality co dohánět.

Teoreticky za stahování, a hlavně za nabízení tvorby chráněné autorským právem hrozí i vězení. Policisté ale otevřeně přiznávají, že všechny malé ryby nemohou sledovat, natož dopadnout.

"Stíhat každého studenta, který dá na internet program nebo muziku, to nikdy nebude v silách policie," připouští Karel Kuchařík, šéf oddělení počítačové kriminality.

Vydavatelé hudby a filmů vyčíslují škodu na miliardu korun, ale pravomocným rozsudkem zatím skončily jen tři případy. Navíc: policie má dnes pouze osm vyšetřovatelů, kteří se úzce specializují pouze na internetové trestné činy. A to nejen na nelegální stahování, ale i na ty závažnější: pedofilii nebo vydírání.

Podle detektivů by proto bylo nejlepší soustředit se jen na nejkřiklavější případy. Tedy na skupiny, které zakládají sdílené počítačové sítě, do nichž vkládají poslední verze softwaru či filmy, které ještě ani neměly oficiální premiéru.

Právě tak to zavedli před časem v Kanadě. Tamní policisté otevřeně přiznali, že na dopadení malých pirátů nemají síly a že budou potírat jen velké "dealery".

Jenže zástupci autorů jsou přesvědčeni, že policie by měla stíhat jak "velké ryby", tak i ty, kteří nabízejí ke stažení sice méně děl, ale zato pravidelně. "Je jich tolik, že dají dohromady miliardové škody," říká Markéta Prchalová, ředitelka České protipirátské unie.

Za poslední rok provedli policisté několik velkých akcí proti pirátům - mezi ty největší patřil zátah na strahovských kolejích v Praze.